Diëtistenpraktijk Carina Bijman
Tel.: 06-4702 5145
info@dietistbijman.nl

Voedsel-Allergie

Sinds 1992 heb ik Voedselallergie als aandachtsgebied. Ik volg scholingen op het gebied  van allergie. Ik neem deel aan een regionaal netwerk op gebied van Voedselallergie en begeleid regelmatig cliënten met een vorm van voedselallergie.

Voedselallergie is een verzamelnaam voor zowel overgevoelige reacties op voedsel in de vorm van allergie, als in de vorm van intolerantie. Voor allergie kan met behulp van bloed- of huidtesten een eventuele reactie via het afweersysteem zichtbaar worden gemaakt; bij intolerantie is dit  meestal niet mogelijk. U reageert dan wel overgevoelig of allergisch op bepaald voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel.

De overgevoeligheidsreacties kunnen zich uiten in verschillende organen (bijvoorbeeld in de huid, de darmen, de luchtwegen) in de vorm van jeuk, uitslag, zwelling of bultjes.

Bij zuigelingen en zogende moeders

Bij verdenking van voedselovergevoeligheid bij uw kind kan ik u, indien u borstvoeding geeft, advies geven welke producten u eventueel tijdelijk uit uw voeding weg kunt laten, en wat u daarvoor in de plaats kunt nemen. 

Indien u flesvoeding geeft, kan ik u adviseren over de keuze van de voor uw baby geschikte zuigelingenvoeding.  

Verder begeleid ik u bij zo mogelijk bij vroeg-introductie (liefst tussen 4 en 8 maanden) van bijvoeding.

Bij kinderen en volwassenen

Ik kan een bijdrage leveren aan de diagnostiek van voedselovergevoeligheid. Uit bloed- of huidtesten kunnen aanwijzingen komen.

Uw voeding neem ik uitgebreid met u door, om mogelijke aanvullende oorzaken van de klachten op te sporen. Vaak zijn er meerdere stoffen in uw voeding die verdacht zijn of last geven. Zo kan ik in overleg met u een tijdelijk testdieet afspreken, dat u zo goed mogelijk gaat volgen. U bespreekt later het klachtenverloop, waarna u de producten geleidelijk (één voor één/of groepsgewijs) weer herintroduceert. Hieruit kan blijken welke producten u de komende tijd wel en niet kunt gebruiken om zo min mogelijk klachten te hebben.

 

Belangrijk is ook dat in de gaten gehouden wordt dat uw voeding volwaardig blijft. Zo nodig adviseer ik u alternatieve producten of suppletie van vitaminen, mineralen en/of spoorelementen.

Disclaimer Privacyverklaring
Gerealiseerd door Heris IT