Maag- en darmklachten

Prikkelbaar darm syndroom of IBS  of  Irritable Bowel Syndrome  

Uw darmen kunnen pijnlijk en heftig reageren op voedingsmiddelen, soms in combinatie met stress en mogelijk andere factoren.  

U kunt  zeer regelmatig last hebben van onder andere een opgeblazen gevoel,  rommelingen in uw buik, diarree of juist obstipatie. 

Ik kan met u middels een testdieet (FODMaP-arme voeding) onderzoeken hoe u op bepaalde suikers en vezels reageert.  Uiteindelijk zult u bemerken welke voeding dan het beste bij u past om zo min mogelijk klachten te krijgen.

Chronische obstipatie

Wanneer de ontlasting erg hard en pijnlijk wordt en vaak wegblijft, kan ik u begeleiden naar een optimalere samenstelling van de voeding. Daarbij zullen we aandacht hebben voor lichaamsbeweging, leefstijl, toiletgebruik en ontspanning.

Coeliakie

Wanneer er sprake is van een glutenintolerantie (coeliakie), kan de opname van andere voedingsstoffen verstoord zijn.

Naast de adviezen over het uitvoeren van een glutenvrij dieet in het dagelijks leven, thuis en buitenshuis, zal er ook aandacht zijn voor de algehele voedingstoestand.

Colitis ulcerosa en Ziekte van Crohn

Dit zijn wisselende /soms in vlagen komende ontstekingen in de dikke darm (colitis ulcerosa) of de dunne darm (ziekte van Crohn). De opname van voedingsstoffen kandan sterk verminderd zijn, waardoor u afvalt en tekorten kunt krijgen. De voeding kan aangepast worden tijdens de verschillende fasen van het ziekteproces. Dit varieert van een geheel vloeibare voeding tot weer normaal. Zo kunt u in een zo optimaal mogelijke voedingstoestand blijven met zo min mogelijk klachten.

Gastro-oesofageale reflux

Bij zuurbranden in de maag en slokdarm is maaltijdsamenstelling en -frequentie van invloed op de klachten. Zuurbranden kan ook veroorzaakt worden door een (vaak hardnekkige) maagbacterie. Daarnaast spelen ook roken, overgewicht, lichaamshouding en -beweging een rol bij de klachten.

Lactose-intolerantie

Wanneer melksuiker (lactose) niet goed verteerd wordt in de darmen, kan dat veel buikklachten veroorzaken. Ik zal met u doornemen welke alternatieve producten gebruikt kunnen worden, en hoe u een volwaardig voedingspatroon kunt bereiken.

Aangezien lactose niet alleen in voeding voorkomt, zal ik ook samen met u kijken welke andere producten mogelijk uw klachten verergeren, zoals medicijnen.

 

 

Disclaimer Privacyverklaring
Gerealiseerd door Heris IT